Citromos cukkini dzsem
Recept nyomtatása
Citromos cukkini dzsem
Citrusos ízvilágú, könnyed, nyári dzsem, ami tökéletesen illik egy édes péksüteményhez, vagy kalácshoz.
Előkészítés 10 perc
Program idő/főzés 25 perc
Mennyiség
l
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Program idő/főzés 25 perc
Mennyiség
l
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A 10%-os ecetet oszlassunk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (ezzel megelőzhetjük a letapadást, leégést)
  2. Az apróra vágott cukkinit, a citrom húsát a levével együtt és az eritritet szintén tegyük a tartályba (az eritrit mennyisége attól is függ milyen édesre szeretnénk). Vízből csak annyit, hogy éppen ellepje, sok vízzel túl híg lesz, kevéssel meg odakaphat.
  3. Miután minden hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Juice programmal.
  4. Ha lejárt, indítsuk el a Corn Juice/Jam/Baby food programot (készülékenként eltérő lehet a program).
  5. Amint végzett a főző program (ilyenkor az eredmény még nagyon híg, inkább szörpszerű) oszlassunk el a dzsemalapban 1 kiskanál eritrittel elkevert citruspektint (**a lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin) és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen.
  6. Tegyük csirátlanított üvegekbe, zárjuk le és hagyjuk dunsztban kihűlni.
Megjegyzés

Fontos tudni:
A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira!

Hidegtányér próba: A dzsem végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró dzsemből. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső
Legújabb receptek