Előkészítés | 10 perc |
Program idő/főzés | 25 perc |
Mennyiség |
l
|
Hozzávalók
- 300 g cukkini
- 55 g citrom a levével együtt mért súly
- 150 g eritrit
- 10 g vaníliás eritrit
- 1 kiskanál 10 %-os ecet
- 250 ml víz
- 10 g pektin ( utólag keverjük hozzá)
Hozzávalók
|
Elkészítés
- A 10%-os ecetet oszlassunk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (ezzel megelőzhetjük a letapadást, leégést)
- Az apróra vágott cukkinit, a citrom húsát a levével együtt és az eritritet szintén tegyük a tartályba (az eritrit mennyisége attól is függ milyen édesre szeretnénk). Vízből csak annyit, hogy éppen ellepje, sok vízzel túl híg lesz, kevéssel meg odakaphat.
- Miután minden hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Juice programmal.
- Ha lejárt, indítsuk el a Corn Juice/Jam/Baby food programot (készülékenként eltérő lehet a program).
- Amint végzett a főző program (ilyenkor az eredmény még nagyon híg, inkább szörpszerű) oszlassunk el a dzsemalapban 1 kiskanál eritrittel elkevert citruspektint (**a lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin) és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen.
- Tegyük csirátlanított üvegekbe, zárjuk le és hagyjuk dunsztban kihűlni.
Megjegyzés
Fontos tudni:
A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira!
Hidegtányér próba: A dzsem végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró dzsemből. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.