Natto
"Kicsit furcsa a szaga és az állaga, de nagyon finom”. Általában valahogy így jellemzik a nattot, amely talán a világ egyik legmegosztóbb étele. Van, aki imádja, de akad olyan is, aki inkább elutasítja, hiszen elég érdekes étel, amelyet sokan még csak meg se hajlandóak kóstolni. Magyarországon és talán egész Európában még igen keveset hallani róla, pedig más földrészeken előszeretettel fogyasztják nem csak íze, hanem jótékony hatásai miatt is.
Elkészítési idő 5 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 1 hour 23 minutes
Alapanyagok
- 250 g szójabab
- 1 csomag natto erjesztő baktérium kultúra
Így készítsd!
-
200-250g szójababot be kell áztatni 24 órára, majd megfőzni/megpárolni olyan puhára, hogy akár az ujjunkkal is szét tudjuk nyomni.
-
Erre legalkalmasabb egy kukta fazék, vagy a Smart Chef STEAM DESSERT programja.
-
Ha elkészült, ráöntjük a kevés vízben feloldott erjesztő kultúrát, jól összekeverjük, majd a Vegital fermentáló készülékhez adott párolótálcáin elterítjük.
-
Ezután már nincs más dolgunk, mint a fermentálón elindítani a natto programot, és 24 óra múlva már el is dönthetjük, hogy a natto szerelmeseivé válunk örökre, vagy a pokolba kívánjuk. (Mi már többször is elkészítettük és nagyon szeretjük. Szójaszósszal, kimchivel isteni finom. – a szerk.)