"Mandulatej"
Hihetetlen, de mandula ital készítéséről, már a középkorból is vannak feljegyzések. Mivel az állati eredetű tejek igen gyorsan romlottak akkoriban, így mandulából készítettek tovább eltartható italt. Talán az igazi tejhez leginkább hasonlító ízvilággal rendelkezik.
Gépeinkkel igen egyszerűen lehet készíteni tökéletes "mandulatejet" a következő recept alapján.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 40 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 liter
Alapanyagok
- 100 g blansírozott mandula
- 64 g kókuszreszelék
- 20 ml Olajessimo
- 10 g kollagén peptid elhagyható, állati eredetű, vegetáriánusoknak/vegánoknak nem javasoljuk.
- 20 g eritrit
- 1 g himalája só
- víz a maximum jelzésig
Így készítsd!
-
Az összes hozzávalót Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk.
-
Program: "száraz mag", "áztatott mag", "gabonatej", "soymilk", "five grain"
-
A program lejárta után a kész italt beleöntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
-
A szűrleményből készülhet ízletes desszert, sütemény, de akár kiszárítva mandulaliszt is.
-
A mandula ital elkészíthető héjas (barna) mandulából is , ebben az esetben több rost marad a "tejben", ugyanakkor a színe szürkés-fehérré változik.
Jegyzetek
Te is szeretnél ilyen finom tejpótlót főzni? Kattints IDE!