vaníliarúd

Ez a sokrétűen felhasználható fűszernövény az orchideák családjába, a vanilla fajhoz tartozik. A sárgászöld, fürtökben növekvő rudak beéréséhez 6-9 hónap, árnyékos, párás hely és sok csapadék szükséges.
Termesztése speciális körülményeket és rendkívüli odafigyelést igényel, ez a magyarázata a magas árának.

A növényi tejhelyettesítők ízét igazán gazdaggá teszi és egy kis változatosságot jelent a megszokotthoz képest.
Ha  Vegital italkészítőben főzzük a tejpótlókat, a vanília rudat nem kell kikaparni, héjastól hozzáadható 1-2 cm-es darabokra vágva. A gép teljesen ledarálja, így spórolva nekünk az alapanyagon, semmi nem vész kárba.

A kikapart vanília rudat felhasználhatjuk vaníliás eritrit készítéséhez is. Vágjuk egyforma hosszú darabra, és helyezzük bele körülbelül 100 g mennyiségű eritritbe, ami hamar átveszi a vanília ízét. Így mindig lesz kéznél vaníliás „cukrod”, ami még csak nem is hizlal!

https://www.vegital.hu/vaniliarud

Vaníliás rizsital

Recept nyomtatása Vaníliás rizs ital Enyhén édes, finom desszert ital. Tökéletes kiegészítője lehet egy péksüteménynek, reggelinek, de egyéb desszert készítésénél is felhasználható. Előkészítés 5 perc

Tovább olvasom »

Szójaital

Recept nyomtatása Szójaital Finom, krémes tejpótló egy kis vaníliával. A kész italon látszik, hogy milyen habos, és még tovább habosítható akár kávéhoz, vagy kakaóhoz. Előkészítés

Tovább olvasom »

Mézeskalács ital

Az év legszebb ünnepének közeledtével sokan szeretnénk feldobni az ünnepi vacsorát valami egészséges, de mégis látványos finomsággal. Mi is lehetne most időszerűbb, mint egy remek mézeskalács ital földimandulával, aminek szürleményéből egy ízletes karácsonyi muffint is süthetünk.

Tovább olvasom »

Krémkása kölesből

A kása egy sokak által kedvelt reggeli, ami egyszerre finom és tartalmas. Ez a kölesből készült változat tökéletes elindítója lehet a napunknak. Krémes, ízletes és rostokban gazdag.

Tovább olvasom »

Vegán forró csoki

Az igazi forró csoki sűrű, krémes, kakaós, szívet-lelket melengető finomság. Megpróbáltunk egy tej-és cukor-és gluténmentes változatot megalkotni. Nekünk nagyon ízlett az eredmény.

Tovább olvasom »

Moon milk rózsával

A Moon milk egy olyan meleg tej alapú desszert ital, amit különböző gyógyhatású, testet-lelket melengető gyógynövénnyel tesznek még izgalmasabbá.
Ezúttal rózsát és céklát használtunk hozzá.

Tovább olvasom »

“Kendermag ital”

A kendermag vitaminokban, tápanyagokban nagyon gazdag élelmiszer, különösen sok értékes zsiradékot, omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.
A belőle készült tejhelyettesítő gazdag ízvilágú és nagyon finom.

Tovább olvasom »

Erdei gyümölcs krémleves

Ízletes erdei gyümölcs krémleves amely tavaszt és a nyarat idézi. Készíthető fagyasztott gyümölcsből is, de nyáron frissebbnél frissebb gyümölcsöket tudunk vásárolni, vagy akár saját kertünkben termeszteni hozzá.

Tovább olvasom »

Vaníliás “köles ital”

Finom, testes de mégis selymes desszert jellegű ital. Vanília nélkül főzéshez használható tejhelyettesítő. Vaníliával kiegészítve önmagában is nagyon finom és tökéletes alap pudingokhoz, krémekhez, süteményekhez.

Tovább olvasom »

Földi mandula kakaó

Hűvös időkben egy meleg kakaó , vagy csokis “tej” igazán jó választás. Akár reggelihez, vagy uzsonna kiegészítéseként, de csak úgy magunk örömére is meglephetjük magunkat, vagy családunkat vele.

Tovább olvasom »

Földi mandula ital

A földimandula gumó hasonló íz karakterű, mint a mandula, de lényegesen édesebb.
Maga a gumó is közvetlenül fogyasztható, kiváló nassolni való, ami nem hizlal, és nem emeli a vércukorszintet.

Tovább olvasom »

Gesztenye ital

A szelíd gesztenye a hideg idők egyik legkedveltebb csemegéje. Sütve is finom, de forró italként elkortyolgatva igazán különleges. Ha az elkészült italt megbolondítjuk egy kis rummal, esetleg aromával íze a gesztenyepüréhez hasonlít.

Tovább olvasom »

Mákos beigli desszert ital

Aki a mákos beiglit szereti, ezért az italért is rajongani fog. Édes, sűrű ital, ami ünnepi hangulatot teremt egy borongósabb hétköznapon is. Szűrleményéből isteni muffin, töltelék, torta alap készülhet.

Tovább olvasom »

Natúr szója ital

A szója ital nagy népszerűségnek örvend. Amellett, hogy igen ízletes, a belőle főzött tejhelyettesítő nagyon jól habosítható is.
Fogyasztása azonban mértékkel javasolt magas ösztrogén tartalma miatt. A szója az egyetlen növényi termés, ami tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a fehérjék azon építőköveit, amelyeket szervezetünk nem állít elő, így azokat táplálkozás útján kell a szervezetbe juttatni.
Ha szója”tejet” készítünk, fontos, hogy bio minősítésű szójababot válasszunk alapanyagul és hetente legfeljebb egy-két alkalommal éljünk vele, de semmiképpen ne rendszeresen fogyasszuk.

Tovább olvasom »

Dió ital

Jellegzetes dió ízű ital, ami nagyon jól kiegészít egy kávét, shaket, de desszert italként és tovább dolgozható.
Szűrleményéből finom sütemény, vagy dió liszt készíthető.

Tovább olvasom »

Mák ital

A mákból kiváló tejhelyettesítő ital készíthető, ami igazi kalcium bomba. Önmagában is mennyei, azonban vaníliával, mézzel tovább ízesíthetjük és így egy nagyon finom desszert italt kapunk végeredményül. Egészséges, ízletes, krémes és remekül illik a kávéhoz és a kakaóhoz.

Tovább olvasom »

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső