Az egyik legkelendőbb olajos mag nálunk a mandula.
A mandula őshazája a Közel-Kelet. A kívül csonthéjas termés belül tápanyagokban értékes magot takar. Fehérje- (27-28 %) és zsiradéktartalma (50-52 %) magas. Szénhidrátot csak rostok formájában tartalmaz. Kiemelkedő B2-vitamin-, kalcium-, mangán-, magnézium-, foszfor-, cink- és vasforrás, nagy mennyiségben megtalálható benne az E-vitamin is. Mandulából nem csak tejhelyettesítő italokat, de lisztet is elő lehet állítani, így a lisztérzékenyek, gabonákat nem fogyasztók, paleo étrenden élők étrendjébe remekül beleilleszthető, sütemények készítéséhez is felhasználható.
Remek tejpótló alapanyag. Kétféle változatban kapható, héjas és blansírozott mandula. A blansírozott, a barna héjától megfosztott mandula. Ez adja a legfehérebb „tejet”. Ha héjas mandulából készítünk tejhelyettesítőt, az is finom, csak nem lesz szép fehér a színe, hanem kicsit barnás, viszont magasabb a rosttartalma.
https://www.vegital.hu/blansirozott-mandula-500-g
https://www.vegital.hu/mandula-500-g