A Vegital növényi italkészítőkkel nemcsak tejpótló italok, hanem főzésre, sűrítésre alkalmas tejszínhelyettesítők is készíthetőek.
A tejszín-helyettesítők valójában nagyon hasonlóan készülnek, mint a tejmentes italok. A lényeges eltérés az, hogy több bennük a szárazanyag és/vagy kevesebb a víz, valamint lényegesen zsírosabbak, és magasabb a fehérje tartalmuk is, amit kókuszból, kendermagból, napraforgóból, rizsből készült fehérjeporral érhetünk el.
A gabonák magas (85% körüli) gyorsan felszívódó keményítő tartalma már eleve elég ahhoz, hogy sűrű italt kapjunk, akár olyat is, amiben megáll a kanál. Ehhez nem kell más, csak több gabonát és/vagy kevesebb vizet kell tenni a növényi italkészítőbe, illetve nem árt kicsit megemelni a fehérje és a zsírtartalmat sem. Itt külön segédanyagra nincs szükség. A leginkább sűrítő hatású gabona a köles és a zab.
Valójában bármelyik tejhelyettesítőből könnyedén tudunk „tejszínt” varázsolni, ha nem használunk gabonát, akkor némi sűrítőanyag hozzáadásával. Ilyenkor a leszűrt „tejbe” beleturmixolunk, vagy botmixerrel belekeverünk 2 kiskanál konjac lisztet, vagy xantánt, esetleg egy-két evőkanál nyílgyökérlisztet és várunk körülbelül 20 percet, amíg a liszt megszívja magát.
A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.