növényi "tejszín"

A Vegital növényi italkészítőkkel nemcsak tejpótló italok, hanem főzésre, sűrítésre alkalmas tejszínhelyettesítők is készíthetőek.
A tejszín-helyettesítők valójában nagyon hasonlóan készülnek, mint a tejmentes italok. A lényeges eltérés az, hogy több bennük a szárazanyag és/vagy kevesebb a víz, valamint lényegesen zsírosabbak, és magasabb a fehérje tartalmuk is, amit kókuszból, kendermagból, napraforgóból, rizsből készült fehérjeporral érhetünk el.
A gabonák magas (85% körüli) gyorsan felszívódó keményítő tartalma már eleve elég ahhoz, hogy sűrű italt kapjunk, akár olyat is, amiben megáll a kanál. Ehhez nem kell más, csak több gabonát és/vagy kevesebb vizet kell tenni a növényi italkészítőbe, illetve nem árt kicsit megemelni a fehérje és a zsírtartalmat sem. Itt külön segédanyagra nincs szükség. A leginkább sűrítő hatású gabona a köles és a zab.
Valójában bármelyik tejhelyettesítőből könnyedén tudunk „tejszínt” varázsolni, ha nem használunk gabonát, akkor némi sűrítőanyag hozzáadásával. Ilyenkor a leszűrt „tejbe” beleturmixolunk, vagy botmixerrel belekeverünk 2 kiskanál konjac lisztet, vagy xantánt, esetleg egy-két evőkanál nyílgyökérlisztet és várunk körülbelül 20 percet, amíg a liszt megszívja magát.

Medvehagyma krémleves

Recept nyomtatása Medvehagyma krémleves A medvehagyma krémleves különleges, friss, enyhén fokhagymás aromája egyedülálló élményt nyújt. Nemcsak ízletes, hanem egészséges is, hiszen a medvehagyma számos jótékony

Tovább olvasom »

Vegán csokis-kókuszos desszert

Recept nyomtatása Vegán csokis-kókuszos desszert A növényi tejpótlók főzése során keletező szűrlemény felhasználásához született ez a recept. Sütés nélküli, egyszerűen elkészíthető, könnyű desszert. Előkészítés 30

Tovább olvasom »

Spárgakrémleves

Recept nyomtatása Spárgakrémleves Ízletes és tápláló leves, amit a zsenge spárga tesz igazán különlegessé. Előkészítés 20 perc Program idő/főzés 30 perc Mennyiség l Hozzávalók 230

Tovább olvasom »

Köles rudi

Ki ne ismerné a csokival bevont túródesszertet, ezt az édeskés-savanykás finom nassolnivalót.
Ez a hamis “túró rudi” kölesből készült, de ízében nagyon hasonlít az eredetire.

Tovább olvasom »

Tökfőzelék

Igen megosztó étel, pláne a gyerekek körében. Sokan felnőtt fejjel jövünk rá, hogy egy krémes, kapros tökfőzelék milyen finom tud lenni. Friss tökből elkészítve igazi nyári étel.
Kiegészíthető tükörtojással, fasírttal, vagy bármilyen feltéttel.

Tovább olvasom »

“Tejszínes” eperleves

A tavasz-nyár eleji időszak egyik közkedvelt gyümölcse az eper. Sokféleképpen felhasználható, dzsemnek, üdítőnek, süteménynek.
Most egy egyszerű, de mégis nagyon ízletes krémlevest készítettünk, ami melegen és hidegen is egyaránt isteni.

Tovább olvasom »

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső