eritrit

Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.

Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100 g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.
A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

https://www.vegital.hu/eritrit

Bab ital

Egy finom, habosítható tejhelyettesítő, ami tökéletesen használható főzéshez és vegán “vajat” is készíthetünk belőle.

Tovább olvasom »

“Kendermag ital”

A kendermag vitaminokban, tápanyagokban nagyon gazdag élelmiszer, különösen sok értékes zsiradékot, omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.
A belőle készült tejhelyettesítő gazdag ízvilágú és nagyon finom.

Tovább olvasom »

Rózsalekvár

Ki gondolná, hogy a rózsa nem csak illatával, hanem ízével is el tud kápráztatni minket.
Ezt a finom lekvárt azoknak ajánljuk, akik szeretik a különleges ízeket és nem félnek új dolgokat kipróbálni.
Rózsalekvárt fogyaszthatjuk önmagában is, de tökéletes kiegészítője péksütiknek, krémeknek, túrós ételeknek, valamint gyümölcslevesbe és chutneyba is használható.

Tovább olvasom »

Quinoa ital

Finom, krémes tejhelyettesítő quinoából.
A Dél- Amerikából származó quinoa az inkák kincse- ként ismert, ők szent növénynek tartották, és úgy vélték, harcosaik a quinoa fogyasztásának köszönhetik kiemelkedő energiájukat, és gyors gyógyulási képességüket. Ízvilága a kuszkuszra, valamint kicsit a dióra emlékeztet, kiválóan helyettesíthetjük vele a rizst, nem csak a tejpótló italok készítésekor, de akár köretként való felhasználásakor is.

Tovább olvasom »

Eper turmix

Az eperre nem lehet nemet mondani, hiszen nem csak az íze, de az egészségünkre gyakorolt hatása miatt is imádjuk. Ráadásul bármit alkotunk belőle, biztos, hogy a végeredmény fantasztikus lesz. Most egy finom turmixot készítettünk!

Tovább olvasom »

Erdei gyümölcs krémleves

Ízletes erdei gyümölcs krémleves amely tavaszt és a nyarat idézi. Készíthető fagyasztott gyümölcsből is, de nyáron frissebbnél frissebb gyümölcsöket tudunk vásárolni, vagy akár saját kertünkben termeszteni hozzá.

Tovább olvasom »

“Tejszínes” eperleves

A tavasz-nyár eleji időszak egyik közkedvelt gyümölcse az eper. Sokféleképpen felhasználható, dzsemnek, üdítőnek, süteménynek.
Most egy egyszerű, de mégis nagyon ízletes krémlevest készítettünk, ami melegen és hidegen is egyaránt isteni.

Tovább olvasom »

Vaníliás “köles ital”

Finom, testes de mégis selymes desszert jellegű ital. Vanília nélkül főzéshez használható tejhelyettesítő. Vaníliával kiegészítve önmagában is nagyon finom és tökéletes alap pudingokhoz, krémekhez, süteményekhez.

Tovább olvasom »

Kókuszos aranylen ital

Az aranylen nagyon erős sűrítő hatással bír, karakteres ízhatása miatt leginkább kiegészítőként, sűrítőként használjuk.
A kókusz lágyít kicsit az ízén, de leginkább gyümölccsel kiegészítve ízletes.

Tovább olvasom »

Fermentált lila káposzta és répa

A fermentált lila káposzta mind színével, mind pedig ízével elvarázsol minket. Fogyaszthatjuk savanyúságként, főétel mellé köretként. Akár önmagában is nassolhatjuk immunrendszerünk erősítésére, ugyanis egy igazi vitamin bomba.

Tovább olvasom »

Földi mandula kakaó

Hűvös időkben egy meleg kakaó , vagy csokis “tej” igazán jó választás. Akár reggelihez, vagy uzsonna kiegészítéseként, de csak úgy magunk örömére is meglephetjük magunkat, vagy családunkat vele.

Tovább olvasom »

Gesztenye ital

A szelíd gesztenye a hideg idők egyik legkedveltebb csemegéje. Sütve is finom, de forró italként elkortyolgatva igazán különleges. Ha az elkészült italt megbolondítjuk egy kis rummal, esetleg aromával íze a gesztenyepüréhez hasonlít.

Tovább olvasom »

Földimogyoró ital

A földi mogyoróról nagyon sokan nem tudják, hogy a hüvelyesek családjába tartozik, és nem olajos magnak számít, bár olaj tartalma meglehetősen magas. Jellegzetes ízű, finom tejhelyettesítő alapanyag, érdemes egy próbát tenni vele, nagyon bele lehet szeretni, különösen, ha kicsit megpirítjuk felhasználás előtt.

Tovább olvasom »

Mákos beigli desszert ital

Aki a mákos beiglit szereti, ezért az italért is rajongani fog. Édes, sűrű ital, ami ünnepi hangulatot teremt egy borongósabb hétköznapon is. Szűrleményéből isteni muffin, töltelék, torta alap készülhet.

Tovább olvasom »

Natúr szója ital

A szója ital nagy népszerűségnek örvend. Amellett, hogy igen ízletes, a belőle főzött tejhelyettesítő nagyon jól habosítható is.
Fogyasztása azonban mértékkel javasolt magas ösztrogén tartalma miatt. A szója az egyetlen növényi termés, ami tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a fehérjék azon építőköveit, amelyeket szervezetünk nem állít elő, így azokat táplálkozás útján kell a szervezetbe juttatni.
Ha szója”tejet” készítünk, fontos, hogy bio minősítésű szójababot válasszunk alapanyagul és hetente legfeljebb egy-két alkalommal éljünk vele, de semmiképpen ne rendszeresen fogyasszuk.

Tovább olvasom »

Diós-kávés kocka

A dió ital szűrleményéből készült ez a nem mindennapi finomság. Természetesen másik szűrleményt is használhatsz hozzá, tökéletesen működik törökmogyoróval, kesudióval, vagy akár mandulával is.
Isteni desszert, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Tovább olvasom »

Dió ital

Jellegzetes dió ízű ital, ami nagyon jól kiegészít egy kávét, shaket, de desszert italként és tovább dolgozható.
Szűrleményéből finom sütemény, vagy dió liszt készíthető.

Tovább olvasom »

Mák ital

A mákból kiváló tejhelyettesítő ital készíthető, ami igazi kalcium bomba. Önmagában is mennyei, azonban vaníliával, mézzel tovább ízesíthetjük és így egy nagyon finom desszert italt kapunk végeredményül. Egészséges, ízletes, krémes és remekül illik a kávéhoz és a kakaóhoz.

Tovább olvasom »

Törökmogyoró ital

Aki a mogyorós csokit szereti, ennek az italnak is nagy rajongója lesz. Ez a tejhelyettesítő igazán különleges, érdemes több variációt kipróbálni belőle. Az eredmény egy natúr ízvilágú, nagyon finom, testes, kellemesen mogyoró ízű ital, amiből még bármi lehet. Natúr változata különösen harmonizál a fekete kávéval.

Tovább olvasom »

Kesu ital

A kesudióból készült ital egy finom, sűrű krémes állagú tejhelyettesítő. Aki szereti a kesudió ízét, biztosan ezért is rajongani fog. Kávéhoz is szuper választás.

Tovább olvasom »

Pisztácia ital

Azt valamennyien tudjuk, hogy a pisztácia nagyon finom és felemelő érzés szemezgetni a felnyíló héjakból előbukkanó magokat. Ebből az ízletes és pozitív tulajdonságokkal bíró magból tejhelyettesítő is készíthető.
Egy krémes, sűrű italt kapunk, a pisztácia jellegzetes ízvilágával, enyhén zöldes-szürke színben.

Tovább olvasom »

“Mandula ital”

Hihetetlen, de mandula ital készítéséről, már a középkorból is vannak feljegyzések. Mivel az állati eredetű tejek igen gyorsan romlottak akkoriban, így mandulából készítettek tovább eltartható italt. Talán az igazi tejhez leginkább hasonlító ízvilággal rendelkezik.
Gépeinkkel igen egyszerűen lehet készíteni tökéletes “mandulatejet” a következő recept alapján.

Tovább olvasom »

Madártej

Francia eredetű desszert, amely tojásfehérjéből felvert habgaluskákat tartalmazó vaníliás tejsodó.
Gyerekkorunkat idéző finomság tejmentes változata, ami vaníliás kókusztejből készítve talán még finomabb is.

Tovább olvasom »

Piña Colada alkoholmentesen

Ez a karibi koktél igen elterjedt, sokan szívesen fogyasztják hűsítőként a nyári melegben.
Az eredeti recept spanyol gyökerekkel rendelkezik, neve is szűrt ananászt jelent. Alkoholos változata fehér rummal készül. Mi ezt most kihagytuk belőle, de így is nagyon finom és abszolút hozza a megszokott kókusz-ananász ízvilágot.

Tovább olvasom »

Kókusztej feltunningolva

Ez a kókusztej azért különleges, mert kollagén peptidet tartalmaz.
Az emésztést már alig igénylő kollagén peptid segítheti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek megfelelő működését, hajlékonyságát.
A hozzá adott kókusz fehérje pedig kiválóan növeli a tejhelyettesítő ital egyébként alacsony fehérje tartalmát, ezért érdemes hozzáadni 1-2 evőkanállal.

Tovább olvasom »

Kókusztej

A kókusztej amellett, hogy nagyon finom rengeteg pozitív élettani hatással is bír.
Tökéletes tejhelyettesítő, ami önmagában fogyasztva is kiváló és szinte minden ételben-italban, turmixban megállja a helyét.
Kókuszra emlékeztető ízvilágú, mégis semleges.

Tovább olvasom »

Fahéjas csokis ital zabból

A kakaó, vagy csokis “tej” az egyik leggyakrabban fogyasztott ital tízóraira, vagy uzsonnára.
Ebben a formában pedig abszolút egészséges és emésztőrendszer barát is.
Karácsony hangulatát idéző, finom édes ital.

Tovább olvasom »

Krémkása zabból

A zabkása az egyik leggyakrabban előforduló étel a reggeliző asztalon. Amellett, hogy nagyon finom, sok rostot és fehérjét, ellenben kevés zsírt tartalmaz. A kész zabkásához keverhetünk magokat, aszalt gyümölcsöt, levárt, csak a képzeletünk szab határt variációinak.

Tovább olvasom »

Natúr zab ital

Recept nyomtatása Natúr zab ital A zab ital alapja a bio zab, amely az egyik legnagyobb fehérje tartalmú gabonaféle. Ezen kívül igen gazdag telítetlen zsírsavakban

Tovább olvasom »

Natúr köles ital

A köles egy gluténmentes álgabona, melyet nem csak köretként, hanem tejhelyettesítő ital formájában is fogyaszthatunk. A kész ital enyhén sárga színű és a köles felfújt ízvilágát hozza. Önmagában is finom tejhelyettesítő, de tökéletes desszertekhez is.

Tovább olvasom »

Natúr rizs ital

Recept nyomtatása Natúr rizs ital A rizs ital nagyon sok oldalúan felhasználható. Szinte bármelyik ételben, italban megállja a helyét semleges íze miatt. Tökéletes kiváltója a

Tovább olvasom »

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső