Fermentált savanyúság fügéből
A füge hallatán szinte mindenkinek az édeskés íz jut eszébe, ugyanis valóban az egyik legédesebb gyümölcsről van szó. Mivel friss formájában csak rövid ideig elérhető, ezért leginkább aszalt formában találkozunk vele. Úgy gondoltuk, elvonatkoztatunk az édességtől és újra értékeljük ezt a megosztó alapanyagot.
Elképzelésünk beigazolódott miszerint fügéből nagyon izgalmas ízvilágú savanyúság készíthető.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 24 minutes
Összes idő 34 minutes
Mennyiség/űrtartalom 4 fő
Alapanyagok
Savanyúság alap
- 5-6 db füge
- 1 db lilahagyma közepes méretű
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis ág friss rozmaring
- 2 szál friss kakukkfű
Felöntőlé
- 5-6 dl víz (a mennyiség változtatható)
- 1 kiskanál himalája só
- 1 db zöldségek és gyümölcsök fermentáló starter keveréke
- 1 mokkáskanál méz
Így készítsd!
-
A fügét megtisztítjuk, levágjuk a szárát, majd négy részre vágjuk. A lilahagymát vékony szeletekre aprítjuk.
-
A hozzávalókat sorban bele rétegezzük a Vegital fermentáló tartályába. A tetejére tesszük a friss fűszernövényeket.
-
A felöntőlé hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a zöldség-gyümölcs kombóra úgy, hogy ellepje őket. (Ha kevésnek bizonyul, önthetünk hozzá egy kis vizet.) Kimchi programon fermentáljuk 24 órát.
-
A fermentálás során a füge átveszi a savanyú ízt, a hagyma pedig elveszti markáns aromáját. Egy harmónikus ízvilágú és látványra is nagyon impozáns savanyúságot kapunk.