Egyik legnépszerűbb lekvár, aminek elkészítése sosem volt ilyen egyszerű. Zamatos, üvegbe zárt finomság, amit a lekvárok királynőjének is nevezhetünk.
percElőkészítési idő 10 minutes minutes
percFőzési idő 35 minutes minutes
Összesen 45 minutes minutes
Mennyiség/űrtartalom: 1.8 l
Hozzávalók
- 2 kiskanál 10 %-os ecet
- 1 kg sárgabarack (apróra vágva)
- 200 g eritrit
- 3 dl víz
- 1 evőkanál citruspektin
Így készítsd!
- 2 kiskanálnyi 10%-os ecetet oszlassunk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (ezzel megelőzhetjük a letapadást, leégést)
- *1 kg apróra vágott barackot (illetve annyit, hogy a minimum jelig érjen az apróra darabolt gyümölcs) és 150 g eritritet adjunk hozzá (az eritrit mennyisége attól is függ milyen édesre szeretnénk, és mennyire érett a barack). Vízből csak annyit, hogy éppen ellepje (Rainbow esetében legalább 3 dl-t). Sok vízzel túl híg lesz, kevéssel meg odakaphat.
- Miután minden hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Juice programmal, ha ez lejárt, indítsuk el a Corn Juice/Jam/Baby food programot (készülékenként eltérő lehet a program).
- Amint végzett a főző program, oszlassunk el a lekvárban kb. 50 gr eritrittel elkevert 1 evőkanál citruspektint (**a lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin) és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen.
- Tegyük csirátlanított üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre és hagyjuk dunsztban kihűlni
További információk
Fontos tudni:
*A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira! **A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.
*A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira! **A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.