Go Back
+ servings
Print

Szederlekvár ibolyával

Különleges ízvilágú, finom tavaszi lekvár. Tökéletes kiegészítője egy ropogós péksüteménynek.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 1.3 l

Ingredients

  • 5 g ibolyavirág
  • 200 g szeder
  • 150 g eritrit
  • 500 ml víz
  • 15 g pektin (utólag turmixoljuk hozzá)

Instructions

  • Az összetevőket a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük a pektin kivételével.
  • Először összeturmixoljuk a Juice funkcióval, majd elindítjuk a Jam programot.
  • A program végeztével a kész gyümölcsitalt le lehet szűrni, ha valaki nem szereti az apró magokat. Ebben a fázisban az eredmény még igen híg, a pektin fogja megadni a lekvár sűrűségét.
  • A még meleg italhoz hozzákeverjük a pektint, majd összeturmixoljuk a Juice programmal.
  • Hűlés során tovább sűrűsödik. A pektin mennyisége egyéni ízlés szerint változtatható. *A lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin.
  • A kész dzsemet tegyük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre és hagyjuk dunsztban kihűlni.

Notes

Fontos tudni: 
  • A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira!
  • *A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.
  • A pektin a növényekben, főleg a gyümölcsökben található, nem cukorszerű poliszacharid, egy emészthetetlen növényi rost.  A pektin csak zselésíti a lekvárt anélkül, hogy az ízét befolyásolná.