Pisztácia "joghurt"- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
1l"joghurt" alap
1teáskanálkonjak liszt
1evőkanálméz
0,5dlvíz
0,33dbjoghurt baktérium kultúra1/3 kapszula
pisztácia sótlanpár szem darabolva díszítésnek
Instructions
Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítőbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük,majd a szűrést megismételjük egy sűrűbb szövésű szűrő segítségével.
A növényi tejkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele az alapot.
Hozzáadjuk a konjac lisztet és a mézet, és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt "joghurt" alaphoz adjuk.
Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 9 órát adunk meg időnek.
Notes
TIPP: A"tej"alap átalakításával pisztácia tej is készíthető, érdemes kipróbálni nagyon finom italt kaphatunk. Ekkor a kókuszolaj elhagyható, illetve kevesebb kókuszreszelék is elég, 1-2 AP.
TIPP: natúr pisztáciát válasszunk, sózott nem jó ehhez a recepthez.
TIPP: ha még intenzívebb pisztácia ízt szeretnénk elérni, 3 AP pisztáciát is adhatunk a "tej"alaphoz.
TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánlt, azonban növényi "tejek"nél ez kevés lehet, ezért állítottam neki +1 órát, így szépen kanalazható "joghurtot" kaptam.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem. A színe kissé halvány zöldes, a pisztácia színére hasonlít.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet.Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu