Go Back
+ servings
Print

Padlizsánkrém

Ezt a különleges krémet Piroska küldte nekünk. A növényi táplálkozás egyik sarkalatos pontja, hogy mit tegyünk a kenyérre. Egy semmihez sem hasonlítható, harmonikus ízvilágú, tökéletes állagú, szépséges kenyérfeltét készült Smart Chef és Vegital fermentáló segítségével.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 minute
Total Time 33 minutes
Servings 1 kg

Ingredients

Padlizsánkrém alap:

  • 50 g kókuszzsír
  • 440 g vöröshagyma
  • 500 g padlizsánhús
  • 290 g Palermo paprika
  • 250 g paradicsom
  • 5 g
  • 5 ml folyékony füst
  • 5 g pirospaprika

Sütés utáni hozzávalók:

  • 10 g
  • 10 g nádcukor
  • 5 g zöldségek és gyümölcsök fermentáló starter keveréke (1 adagolókanálnyi)

Instructions

  • 3 db padlizsánt megmossuk, megtöröljük és villával pár helyen megszurkáljuk. 200 fokra melegített sütőben, szilikonos papíron puhára sütjük, ami jelen esetben 50 perc volt. 6 db Palermo paprikát szintén megmosunk, letörlünk, és ugyanígy mehet a sütőbe, viszont addig hagyjuk bent, amíg a héja kicsit megbarnul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
  • Mikor mindkettő elkészült, akkor a Smart Chefbe teszünk 50 g kókuszzsírt, és rádobunk 6 fej vöröshagymát pucolva, szeletelve és megdinszteljük. Amíg a gép jól kevergeti, addig a padlizsánokat meghámozzuk, a paprikákról lehúzzuk a héját és kiszedjük a csumáját.
  • A zöldségeket nagyobb darabora vágva hozzáadjuk a hagymához és hagyjuk, hogy tovább kevergesse a gép. Kb. 20 perc után adjuk hozzá 5 g nátrium szegény sót, 5 ml folyékony füstöt, 5 g pirospaprikát.
  • Megmosunk 4 db paradicsomot, összevágjuk és ezeket is hozzáadjuk a már szinte teljesen puha padlizsános alaphoz. Hagyjuk még, hogy a paradicsom is teljesen összeessen. Így összesen 60 perc a főzési idő.
  • Mikor elkészül, adunk még hozzá 10 g nátrium szegény sót, 10 g nádcukrot és hagyjuk kihűlni.
  • Ezután belekeverünk egy adagolókanál (5 g) zöldség/gyümölcs savanyító startert és áttöltjük a fermentáló üvegedényébe. Folpackkal szorosan lefedjük és belehelyezzük a gép tartályába, majd rá a tető. Rice wine/kimchi programon 22 órát erjesztjük.
  • „Súlyra összesen 1070 gr lett, ami elég sok, úgyhogy a felét kisebb adagokra szedve fagyasztóba tettem, amiket majd ételek ízesítésére, pirított tofu mellé, stb. használok fel. A másik felét botmixerrel krémesítettem, és ezt tettem a kefires kenyérkémre.”

Notes

Kreutzer Piroska receptje-nyári receptverseny