Go Back
+ servings
Print

Mogyorós zserbó szelet

A megmaradt szűrlemény felhasználására tökéletes ez a recept. Csak a képzelet szab határt a variációinak. Elkészítheted tortaként, vagy muffin sütiformában is.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Servings 12 szelet

Ingredients

  • 2 adag mogyoró ital szűrlemény lehet más szűrlemény is.
  • 4 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • 8 evőkanál eritrit
  • 40 g kókuszzsír olvasztott
  • 4 evőkanál víz
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 kávéskanál konjac liszt
  • 0,5 bio citrom leve
  • 0,5 bio citrom reszelt héja
  • 0,5 dl rum vagy vízbe kevert rum aroma
  • 50 g mazsola lehet több, kevesebb ízlés szerint
  • 200 g cukormentes sárgabarack lekvár ízlés szerint változtatható
  • 100 g csokoládé

Instructions

  • A szűrleményt tegyük sütőbe körülbelül egy órára, 150 fokon szárítsuk meg, ha teljesen kiszáradt, késes aprítóban daráljuk lisztesre.
  • Verjünk fel négy tojás fehérjét 4 evőkanál eritrittel és fél citrom levével habosra.
  • A 4 tojássárgáját 40 g olvasztott kókuszzsírral és 4 evőkanál vízzel ugyancsak keverjük habosra.
  • Dolgozzuk össze a kettőt és adjuk hozzá a 1 csapott kiskanálnyi sütőporral, az útifűmaghéjjal, a konjac liszttel és egy vanília rúd kikapart belsejével elkevert szűrlemény lisztet.
  • Keverjünk a tésztába a rumba áztatott és lecsepegtetett mazsolát.
  • Az egészet tegyük egy szilikon formába (lehet kerek tortaforma, vagy szögletes, (de lehet belőle muffint is készíteni).
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, ekkor végezzünk tűpróbát. Ha nem ragad már rá a tűre a tészta, akkor készen van. Ha szükséges, süssük még 10-15 percig, a lényeg, hogy lágy, de nem ragadós tésztájú sütit kapjunk.
  • Amikor kihűlt, vagy vágjuk ketté (ha elég magas, akár 3 részre is) a tortalapot, kenjük meg lekvárral, tedd egymásra őket, és kend el a tetejükön a csokimázt.
  • A csokimázhoz a csokit pici vízzel és egy evőkanál kókuszzsírral elkeverve olvasszuk fel forró víz felett.
  • Amint a csokimáz megdermedt, már szeletelhetjük is.
  • A muffin ugyanígy készül, csak a csokimáz tetejére halmozzuk a kiskanál barack dzsemet, vagy tálaláskor kanalazzuk mellé a tányérra.

Notes

Kíváncsi vagy milyen készüléket használunk a tejpótlók és szűrlemény készítéséhez? Kattints IDE!