Ezt az ételt csak imádni lehet. A kölesből készített túrópótló nagyon hasonlít az eredetire, ebben a kombinációban pedig igazán ízletes ebéd varázsolható belőle.
A kölest jól átmossuk, majd háromszoros mennyiségű növényi italban, 1 mokkáskanál sóval és 1 teáskanál cukorral15-20 perc alatt készre főzzük.
Megvárjuk míg a köles langyosra hűl (42 fok) és a fermentáló tartályába adagoljuk.
Szobahőmérsékletű növényi italban elkeverjük a baktériumkultúrákat és a köleshez öntjük.
Kimchi programon 10 órát erjesztjük. Nyomjuk be a Cooling funkciót is. Utána még körülbelül 8 órát érlelődött a hűtőben.
Tejfölpótló alap kesudióból
A "tejföl" alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk.
Program: "kása", "sűrítők", "cereal", "smooth"
A program lejárta után a kész krémet beleöntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
A szűrést követően, a gépbe visszatöltve hozzáadjuk a 6 g konjac lisztet (amennyiben szükséges és nagyon híg az alap) illetve 1 evőkanál cukrot, valamint 1/2 mokkáskanál kálcium-kloridot, majd összekeverjük.
Tejfölpótló kesudióból-fermentálás
A Vegital fermentáló tartályába öntjük a "tejföl" alapot. Amikor kb. 42 fokra lehűl, elkeverünk benne 0,5 dl vízben feloldott Mezophil kultúrát. Elindítjuk a Kimchi programot 16 órára.
"Kölestúrós" tészta bacon-nel
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a baconszeleteket, majd apró darabokra törjük. Közben a tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük.
Ha megfőtt a tészta, lecsöpögtetjük, majd a baconhöz használt serpenyőbe borítjuk, és átforgatjuk.
Tálalásnál belekeverjük a maradék "kesutejfölt" és "kölestúrót", sóval és borssal fűszerezzük. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, a baconmorzsával és petrezselyemmel, vagy mentes sajttal díszítve fogyaszthatjuk.