Glutén-és tejmentes desszert gombócok, amik kívül ropogósak, belül pedig puhák. Az alapja főtt kölesből készül, amibe kis citromlevet csepegtettünk, így a túróhoz hasonló ízvilágot értünk el.
Ebből az adagból 25 db 5 cm átmérőjű kis fánkgolyó készíthető.
A kölest feltesszük főni a növényi az ízesítőkkel, édesítőkkel együtt. Körülbelül 20-25 perc alatt puhára főzzük.
A még meleg köleshez keverjük a citromlevet, a kókuszreszeléket és a mazsolát, majd jól átforgatjuk.
A köles hűlés közben tovább duzzad, így nem baj ha kicsit lágy a tészta. Megvárjuk míg a keverék langyos lesz.
Míg a tészta hűl serpenyőben olajat hevítünk.
Amennyiben úgy látjuk, hogy a kölesfánk massza nagyon híg, keverhetünk hozzá kókuszreszeléket.
Vizes kézzel kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük a gombócokat. Pár percig az egyik felét, majd óvatosan átfordítva a másik felét pirítjuk aranybarnára. Sokat nem szabad forgatni, mert széteshet a fánk.