Go Back
+ servings
Nyomtatás

Kölesfánk-hamis túrófánk

Glutén-és tejmentes desszert gombócok, amik kívül ropogósak, belül pedig puhák. Az alapja főtt kölesből készül, amibe kis citromlevet csepegtettünk, így a túróhoz hasonló ízvilágot értünk el. Ebből az adagból 25 db 5 cm átmérőjű kis fánkgolyó készíthető.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 45 minutes
Összes idő 55 minutes
Mennyiség/űrtartalom 25 db

Alapanyagok

Főtt köles összetevői

  • 200 g köles
  • 2 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 evőkanál vaníliás eritrit
  • 1 csipetnyi himalája só
  • 4 dl vaníliás növényi ital (rizses-mandula"tejet" használtunk)
  • 1 dl víz

Utólag keverjük a kölesbe

  • 70 g kókuszreszelék
  • 50 g mazsola (opcionális)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 500 ml olaj a sütéshez

Így készítsd!

  1. A kölest feltesszük főni a növényi az ízesítőkkel, édesítőkkel együtt. Körülbelül 20-25 perc alatt puhára főzzük.
  2. A még meleg köleshez keverjük a citromlevet, a kókuszreszeléket és a mazsolát, majd jól átforgatjuk.
  3. A köles hűlés közben tovább duzzad, így nem baj ha kicsit lágy a tészta. Megvárjuk míg a keverék langyos lesz.
  4. Míg a tészta hűl serpenyőben olajat hevítünk.
  5. Amennyiben úgy látjuk, hogy a kölesfánk massza nagyon híg, keverhetünk hozzá kókuszreszeléket.
  6. Vizes kézzel kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük a gombócokat. Pár percig az egyik felét, majd óvatosan átfordítva a másik felét pirítjuk aranybarnára. Sokat nem szabad forgatni, mert széteshet a fánk.
  7. Cukormentes lekvárral, vaníliás eritrittel megszórva tálaljuk.