A kimchi Korea nemzeti étele, jellemzően kínai kelből, retekből, sárgarépából, gyömbérből, chilipaprikából készítik sok hagyma, fokhagyma és fűszerek felhasználásával. Ez az étel Koreában olyan, mint nálunk a lecsó: ahány ház, annyiféleképpen készítik. A lényeg, hogy rendkívül egészséges és nagyon finom, az illata pedig eléggé jellegzetes és erőteljes.
1evőkanálmézbármilyen cukor megfelelő, ami táplálékul szolgál az erjesztő baktériumok számára
1tasakDIY kimchi erjesztő kultúra,
2-3 dlvíz
Így készítsd!
A hozzávalókat jól megsózzuk, összekeverjük, beletesszük a fermentáló tartályába.
1 tasak kimchi erjesztő baktérium kultúrát elkeverünk egy nagy pohár vízben és ráöntjük úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Fontos, hogy minden kis darabka benne legyen a folyadékban.
Kevés hideg szűrt vizet teszünk a Vegital fermentáló tartályába, belekeverünk egy csapott evőkanál Himalája sót és ugyancsak jól elegyítjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
A tartály tetejére csak lazán tesszük rá a műanyag tetőt, és ráhelyezzük a gép fedelét is. Áram alá helyezzük a készüléket, és kiválasztjuk a Kimchi programot, 28 órára állítjuk, valamint benyomhatjuk a Cooling gombot is.
Amikor elkészült a kimchi, jól lehűtjük, és már fogyaszthatjuk is.
A Kimchi programmal bármilyen zöldségből, gyümölcsből egyéni receptúra szerint összeállított erjesztett italok, ételek, savanyúságok készíthetők.
Jegyzetek
TIPP: ízesítésként használhatunk kifejezetten kimchi fűszerkeveréket is.
https://www.vegital.hu/fozesi-alapanyagok-kiegeszitok/bakterium-kulturak-fermentalashoz/kimchi-fuszerkeverek
Te is szeretnél ilyen finom vitamindús kimchit készíteni? Kattints IDE!