A növényi "sajt" kérdése folyamatosan foglalkoztat minket. Szerettünk volna egy jól szeletelhető, de mégis krémes, sajt ízű helyettesítővel előrukkolni.
Nem is sejtettük, hogy a sütőtök milyen jó alapot fog szolgáltatni. Érdemes kipróbálni.
2-3 evőkanálsörélesztőpehely(Ez adja a sajtos ízt, minél több van benne, annál sajtosabb)
1 teáskanálfüstölt paprika(opcionális)
50mlvíz
2-3teáskanálagar-agar
Így készítsd!
A sütőtököt sós vízben megpároljuk körülbelül 15 perc alatt.
A felpuhult tököt turmixgépbe tesszük és beleöntünk 1 dl "rizstejet". A tejhelyettesítő ad neki tejszínes jelleget és igazán krémes lesz tőle.
Hozzáadjuk a citromlevet és a sörélesztőpelyhet, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
50 ml vizet felforralunk. Hideg folyadékban (1 evőkanál/15 ml) feloldjuk az agar-agart, majd a forróhoz keverjük. 2-3 percig főzzük.
Az agar-agar forrón híg, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
Az agaros keveréket elegyítjük a krémesre turmixolt tökkel. Jól összekeverjük és ilyenkor lehet ízesíteni még fűszerekkel, sóval, borssal, chili pehellyel.
A sajtpótlót kis szilikonformákba töltjük és ha már langyosra hűlt, a hűtőben pihentetjük 6-8 órát.
Ha megdermedt, szépen szeletelhető, szendvicsre, tésztára tehető, de önmagában is igen különleges.
Jegyzetek
Ebből a mennyiségből egy 450 g-os egész "sajtot", vagy 6-7 picit lehet készíteni.