Go Back
+ servings
Print

Hamis "sajt" sütőtökből

A növényi "sajt" kérdése folyamatosan foglalkoztat minket. Szerettünk volna egy jól szeletelhető, de mégis krémes, sajt ízű helyettesítővel előrukkolni. Nem is sejtettük, hogy a sütőtök milyen jó alapot fog szolgáltatni. Érdemes kipróbálni.
Prep Time 10 minutes
Total Time 18 minutes
Servings 450 g

Ingredients

  • 300 g sütőtök (felkockázva)
  • 2 teáskanál himalája só
  • 1 dl "rizstej" (Más tejhelyettesítővel is működik)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely (Ez adja a sajtos ízt, minél több van benne, annál sajtosabb)
  • 1 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
  • 50 ml víz
  • 2-3 teáskanál agar-agar

Instructions

  • A sütőtököt sós vízben megpároljuk körülbelül 15 perc alatt.
  • A felpuhult tököt turmixgépbe tesszük és beleöntünk 1 dl "rizstejet". A tejhelyettesítő ad neki tejszínes jelleget és igazán krémes lesz tőle.
  • Hozzáadjuk a citromlevet és a sörélesztőpelyhet, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
  • 50 ml vizet felforralunk. Hideg folyadékban (1 evőkanál/15 ml) feloldjuk az agar-agart, majd a forróhoz keverjük. 2-3 percig főzzük. Az agar-agar forrón híg, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
  • Az agaros keveréket elegyítjük a krémesre turmixolt tökkel. Jól összekeverjük és ilyenkor lehet ízesíteni még fűszerekkel, sóval, borssal, chili pehellyel.
  • A sajtpótlót kis szilikonformákba töltjük és ha már langyosra hűlt, a hűtőben pihentetjük 6-8 órát.
  • Ha megdermedt, szépen szeletelhető, szendvicsre, tésztára tehető, de önmagában is igen különleges.

Notes

Ebből a mennyiségből egy 450 g-os egész "sajtot", vagy 6-7 picit lehet készíteni.