Go Back
+ servings
Nyomtatás

Főzés nélküli, cukormentes eperlekvár

Ha valami gyors finomságra vágytok mindenképpen próbáljátok ki ezt a lekvár receptet, ugyanis önmagában is nagyon finom (de zabpalacsintára vagy pohárkrémbe is tökéletes választás lehet.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 5 minutes
Összes idő 15 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 liter

Alapanyagok

  • 1,2 kg eper (jól megmosva, a hibás részeket kivágva 1 kg eper maradt)
  • 60 g 1:4 édesítő (ez kb. 250 g cukornak felel meg)
  • 75 g chia mag
  • 1 db citrom leve
  • 10-15 g gyömbér
  • friss fűszernövények ízlés szerint menta, citrombazsalikom, bazsalikom

Így készítsd!

  1. Az epret megpucoljuk, felszeleteljük. A citromot a felszeletelt gyümölcsre facsarjuk és hozzákeverjük az édesítőt és a kiválasztott fűszernövényeket is.
  2. Az egészet kb. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy az eper levet eresszen.
  3. Az epres lekváralapot beletesszük a Vegital növényi italkészítőbe és elindítjuk a Juice programot. Kb. 3 perc múlva el is készült a lekvárunk.

Jegyzetek

Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu

Miért készítsünk főzés nélküli eperlekvárt a hagyományos helyett?

Egyrészt, mert szerintem nagyon finom. :)
Gyorsan és könnyen elkészíthetjük
Elkészítés után fél órával már fogyasztható
Hozzáadott cukortól mentes
Mivel nem történik hőkezelés, ezért a gyümölcs vitamintartalma megmarad.
Hűtőben 1 hétig biztosan eláll
A zselésítést a chia mag végzi, ami rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz meglepően kevés kalória és igen alacsony glikémiás index mellett.
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető (a szükséges chia mag mennyisége ekkor változhat, függ a gyümölcs víztartalmától).