Go Back
+ servings
Print

Citromos cukkini dzsem

Citrusos ízvilágú, könnyed, nyári dzsem, ami tökéletesen illik egy édes péksüteményhez, vagy kalácshoz.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 1.3 l

Ingredients

  • 300 g cukkini
  • 55 g citrom a levével együtt mért súly
  • 150 g eritrit
  • 10 g vaníliás eritrit
  • 1 kiskanál 10 %-os ecet
  • 250 ml víz
  • 10 g pektin ( utólag keverjük hozzá)

Instructions

  • A 10%-os ecetet oszlassunk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (ezzel megelőzhetjük a letapadást, leégést)
  • Az apróra vágott cukkinit, a citrom húsát a levével együtt és az eritritet szintén tegyük a tartályba (az eritrit mennyisége attól is függ milyen édesre szeretnénk). Vízből csak annyit, hogy éppen ellepje, sok vízzel túl híg lesz, kevéssel meg odakaphat.
  • Miután minden hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Juice programmal.
  • Ha lejárt, indítsuk el a Corn Juice/Jam/Baby food programot (készülékenként eltérő lehet a program).
  • Amint végzett a főző program (ilyenkor az eredmény még nagyon híg, inkább szörpszerű) oszlassunk el a dzsemalapban 1 kiskanál eritrittel elkevert citruspektint (**a lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin) és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen.
  • Tegyük csirátlanított üvegekbe, zárjuk le és hagyjuk dunsztban kihűlni.

Notes

Fontos tudni:
A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira!
Hidegtányér próba: A dzsem végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró dzsemből. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.