köles

Köles a fantasztikus álgabona!

Az álgabonák (pszeudogabonák) nem tartoznak a valódi gabonákhoz, azokkal szemben sokkal egészségesebbek. Rost és fehérjetartalmuk magas, nem tartalmaznak sikér fehérjéket, ezáltal gluténmentesek, magas keményítőtartalmuk révén alkalmasak lisztként történő felhasználásra, viszont szénhidráttartalmuk alacsonyabb a gabonákénál, a fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban jóval magasabb. Álgabonák a köles, a hajdina, az amaránt és a quinoa.

A köles az egyik legősibb termesztett álgabonaféle. Ázsiában és Afrikában fontos alap-élelmiszernek számít. B vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, foszfor, kálium) igen gazdag, de magas a rost-, és fehérjetartalma is. A hagyományos gabonáknál könnyebben emészthető, az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára, támogatja az immunrendszer működését. Vashiányos állapotokban is kiváló.

A köles főleg kásaként közkedvelt, de kiváló tejhelyettesítő ital is készíthető belőle. Sűrítésre is alkalmas fantasztikus tejszínhelyettesítők, joghurt és „tejföl” alapok készíthetőek belőle.

https://www.vegital.hu/koles-500g

Kesu “kefir” jostával

Ízletes kefirhelyettesítő, melyet egy különleges gyümölccsel jostával ízesítettünk. Az egres és a ribizli keresztezéséből született ez a magas C vitamin tartalommal rendelkező bogyós gyümölcs.
A sötét színű, zöldes húsú josta nem olyan savanykás, mint a ribizli vagy az egres, az íze inkább édeskés,

Tovább olvasom »

Vaníliás “köles ital”

Finom, testes de mégis selymes desszert jellegű ital. Vanília nélkül főzéshez használható tejhelyettesítő. Vaníliával kiegészítve önmagában is nagyon finom és tökéletes alap pudingokhoz, krémekhez, süteményekhez.

Tovább olvasom »

“Kölestejszín”

A kölesből nagyon finom tejszínhelyettesítő készíthető. Enyhén hozza köles ízvilágát, tökéletesen használható levesekhez, mártásokhoz. Arra kell figyelni, hogy mikor elkészül még folyékony, de hűlés közben sűrűsödik.

Tovább olvasom »

Natúr köles ital

A köles egy gluténmentes álgabona, melyet nem csak köretként, hanem tejhelyettesítő ital formájában is fogyaszthatunk. A kész ital enyhén sárga színű és a köles felfújt ízvilágát hozza. Önmagában is finom tejhelyettesítő, de tökéletes desszertekhez is.

Tovább olvasom »

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső