Barackos ” joghurt” granolával
Házi készítésű növényi “joghurt” szintén házi készítésű granolával. Igazi, tartalmas reggeli, de a nap bármely szakában ízletes pohár desszert.
Köles a fantasztikus álgabona!
Az álgabonák (pszeudogabonák) nem tartoznak a valódi gabonákhoz, azokkal szemben sokkal egészségesebbek. Rost és fehérjetartalmuk magas, nem tartalmaznak sikér fehérjéket, ezáltal gluténmentesek, magas keményítőtartalmuk révén alkalmasak lisztként történő felhasználásra, viszont szénhidráttartalmuk alacsonyabb a gabonákénál, a fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban jóval magasabb. Álgabonák a köles, a hajdina, az amaránt és a quinoa.
A köles az egyik legősibb termesztett álgabonaféle. Ázsiában és Afrikában fontos alap-élelmiszernek számít. B vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, foszfor, kálium) igen gazdag, de magas a rost-, és fehérjetartalma is. A hagyományos gabonáknál könnyebben emészthető, az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára, támogatja az immunrendszer működését. Vashiányos állapotokban is kiváló.
A köles főleg kásaként közkedvelt, de kiváló tejhelyettesítő ital is készíthető belőle. Sűrítésre is alkalmas fantasztikus tejszínhelyettesítők, joghurt és „tejföl” alapok készíthetőek belőle.
Házi készítésű növényi “joghurt” szintén házi készítésű granolával. Igazi, tartalmas reggeli, de a nap bármely szakában ízletes pohár desszert.
Egy gyors, igazi télies leves, ami hidegen és melegen is megállja a helyét. Főétel elé, de önmagában, akár desszertként fogyasztva is tökéletes fogás.
Ízletes kefirhelyettesítő, melyet egy különleges gyümölccsel jostával ízesítettünk. Az egres és a ribizli keresztezéséből született ez a magas C vitamin tartalommal rendelkező bogyós gyümölcs.
A sötét színű, zöldes húsú josta nem olyan savanykás, mint a ribizli vagy az egres, az íze inkább édeskés,
Finom, testes de mégis selymes desszert jellegű ital. Vanília nélkül főzéshez használható tejhelyettesítő. Vaníliával kiegészítve önmagában is nagyon finom és tökéletes alap pudingokhoz, krémekhez, süteményekhez.
Sajtos ízhatású sós keksz, mely igazi nassolnivaló. Ropogós finomság, ami akár gasztro ajándéknak is tökéletes
Egy finom krémes “tejfölhelyettesítő”. Hasonlóképpen használható mint a nem növényi eredetű tejföl. Gazdagítható friss fűszerekkel, ízesítőkkel.
Alapja mindig egy sűrű növényi krém.
A kölesből nagyon finom tejszínhelyettesítő készíthető. Enyhén hozza köles ízvilágát, tökéletesen használható levesekhez, mártásokhoz. Arra kell figyelni, hogy mikor elkészül még folyékony, de hűlés közben sűrűsödik.
A köles egy gluténmentes álgabona, melyet nem csak köretként, hanem tejhelyettesítő ital formájában is fogyaszthatunk. A kész ital enyhén sárga színű és a köles felfújt ízvilágát hozza. Önmagában is finom tejhelyettesítő, de tökéletes desszertekhez is.