köles

Köles a fantasztikus álgabona!

Az álgabonák (pszeudogabonák) nem tartoznak a valódi gabonákhoz, azokkal szemben sokkal egészségesebbek. Rost és fehérjetartalmuk magas, nem tartalmaznak sikér fehérjéket, ezáltal gluténmentesek, magas keményítőtartalmuk révén alkalmasak lisztként történő felhasználásra, viszont szénhidráttartalmuk alacsonyabb a gabonákénál, a fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban jóval magasabb. Álgabonák a köles, a hajdina, az amaránt és a quinoa.

A köles az egyik legősibb termesztett álgabonaféle. Ázsiában és Afrikában fontos alap-élelmiszernek számít. B vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, foszfor, kálium) igen gazdag, de magas a rost-, és fehérjetartalma is. A hagyományos gabonáknál könnyebben emészthető, az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára, támogatja az immunrendszer működését. Vashiányos állapotokban is kiváló.

A köles főleg kásaként közkedvelt, de kiváló tejhelyettesítő ital is készíthető belőle. Sűrítésre is alkalmas fantasztikus tejszínhelyettesítők, joghurt és „tejföl” alapok készíthetőek belőle.

https://www.vegital.hu/koles-500g

Napraforgómag “kefir”

Kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve

Tovább olvasom »

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső